رژیم غذایی و فعالیت بدنی همیشه عامل اصلی اضافه وزن در زنان نیست. فاکتور های دیگری نیز وجود دارد که باید چک شوند. اختلالات هورمونی نیز اغلب سبب بروز اضافه وزن و چاقی می شود. واکنش های بحرانی و عملکرد بدن شامل سوخت و ساز، یائسگی، التهاب و ... توسط هورمون ها تنظیم می شود. در خانم ها اختلالات هورمونی متداول است و این اختلالات تاثیراتی روی بدن شامل افزایش وزن دارد. در ادامه هورمون هایی که به اضافه وزن مرتبط است و بهتر است چک شود، شرح داده شده است.

 

حتما بخوانید:
چاقی در کودکان: دلایل و جلوگیری از بروز آن

چاقی در کودکان: دلایل و جلوگیری از بروز آن

نکاتی که باید قبل از انجام جراحی زیبایی به آنها توجه کنید

نکاتی که باید قبل از انجام جراحی زیبایی به آنها توجه کنید

تیروئید

تیروئید غده ای واقع در گلو است که هورمون های T3 و T4 و کلسی تونین ترشح می کند. غده تیروئید به تنظیم خواب، سوخت و ساز و عملکرد مغز کمک می کند. در صورت کمبود این هورمون ها فرد دچار اضافه وزن می شود که در صورت کم کاری تیروئید اتفاق می افتد. این وضعیت منجر به خستگی، افزایش وزن، افسردگی، فشار خون بالاو ... می شود. سطح هورمون های تیروئید خود را به طور منظم چک کرده و از دکترتان بخواهید غده تیروئیدتان را کنترل کند. همچنین روی و ویتامین D به مقدار کافی دریافت کنید.

لپتین

هورمون لپتین باعث می شود احساس سیری کنید. این هورمون سیگنال های سیری را برای توقف خوردن صادر می کند. زیاده روی در خوردن غذاهای شیرین باعث می شود قند ها تبدیل به چربی شده و در بافت شکم و کبد ذخیره شود. این سلول های چربی لپتین ترشح می کند. در عین حال پرخوری باعث تولید بیش از اندازه لپتین شده و باعث می شود بدن به این هورمون ایمن شده و حساسیت خود را از دست دهد و فرمان سیری صادر نکند. بنابراین هیچ توقفی برای خوردن وجودندارد و باعث افزایش وزن می شود. سعی کنید هر دو ساعت یک بار میان وعده ای سبک میل کنید. و از خوردن غذاهای دارای شکر مصنوعی و غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید.

استروژن

در مورد استروژن، مقدار زیاد و کم آن هر دو باعث افزایش وزن می شود. افزایش استروژن در بدن به دلیل رژیم غذایی با استروژن بالا است. غذاهای دارای استروژن زیاد باعث تولید بیشتر انسولین در بدن می شود وباعث می شود فرد به انسولین مقاوم شده و افزایش وزن اتفاق افتد. سطح بالای استروژن همچنین در دوره پیش از یائسگی زنان دیده می شود. این هورمون باعث توقف تخمک گذاری می شود. در طول این مرحله بدن شروع به یافتن منبعی جایگزین برای دریافت انرژی می کند. این روند باعث افزایش وزن به ویژه در قسمت پایینی بدن می شود. در این زمان ورزش را از برنامه روزانه خود حذف نکنید و از خوردن غذاهای فرآوری شده و استرس اجتناب کنید.

ملاتونین

از غده هیپوفیز ترشح شده و باعث تنظیم ساعت خواب شده و از غروب شروع به ترشح می کند و تا شب ادامه اشته و با طلوع خورشید شروع به کاهش ترشح می کند. با خوابیدن در اتاقی تاریک، سطح ملاتونین شروع به افزایش کرده و دمای بدن کاسته می شود. هر وقت این اتفاق بیفتد، این هورمون در بدن افزایش میابد. این هورمون باعث افزایش تراکم در استخوان، ساخت عضله و بازسازی بدن می شود. با این وجود با توجه به ریتم شبانه روزی، هنگامی که فرد دچار اختلال در خواب و استرس می شود، این هورمون منجر به افزایش وزن و چاقی به خصوص در زنان می شود. 7-8 ساعت از شبانه روز را در اتاقی تاریک بخوابید. از خوردن غذا در نیمه شب خودداری کرده و تمامی وسایل الکترونیکی را قبل از خواب خاموش کنید.