مزایا و معایب هورمون رشد در جوان سازی و ضد پیری
آیا هورمون رشد میتواند پیری را به تاخیر بیندازد؟
هورمون رشد یک پروتئین کوچک است بوسیله غده هیپوفیز در مغز ساخته و به درون خون آزاد میشود. تحت شرایط طبیعی، هورمون رشد بیشتری در طول شب نسب به روز ساخته میشود.
فیزیولوژی این نوسان هورمون رشد پیچیده است،اما دست کم به ما میگوید که آزمایش موردی خون برای اندازهگیری میزان هورمون رشد ممکن است گمراه کننده باشد، زیرا این بالا و پایین رفتن میزان هورمون رشد در طول روز تکرار می شود. اما دانشمندانی که به دقت میزان کلی تولید هورمون رشد را اندازه گرفتهاند، میگویند تولید این هورمون در طول دوران کودکی افزایش مییابد، در دوران بلوغ به اوج خود میرسد، و از میانسالی به بعد کاهش مییابد.
هورمون رشد بر بسیاری از بافتها در سراسر بدن اثر میگذارد. این هورمون در کودکان و نوجوانان رشد استخوانها و غضروفها را تحریک میکند. هورمون رشد در افراد در همه سنین تولید پروتئین را تشدید میکند، مصرف چربی را افزایش میدهد، با عمل انسولین تداخل میکند و قند خون را بالا میبرد. هورمون رشد همچنین باعث افزایش میزان "فاکتور رشد شبهانسولینی-1" (IGF-1) میشود.
استفادههای درمانی هورمون رشد
هورمون رشد به عنوان دارویی که با نسخه پزشک تجویز میشود، به صورت تزریقی موجود است. هورمون رشد برای کودکان مبتلا نقصان هورمون رشد- یک بیماری ناشایع که معمول همراه با اختلالات عمده در هیپوتالاموس، هیپوفیز یا هر دوی آنهاست- به کار میرود.
تشخیص کمبود هورمون رشد در بزرگسالان بسته به آزمایشهای خاصی دارد که در آنها تولید هورمون رشد تحریک میشود؛ آزمایش ساده خون برای اندازهگیری میزان هورمون رشد، در بهترین حالت بیفایده و در بدترین حالت گمراهکننده است.
بزرگسالانی که به واقع دچار کمبود هورمون رشد باشند، از تزریق آن سود میبرند. تزریق این هورمون آنها را در مقابل شکستگی محافظت میکند، توده عضلانی آنها را افزایش میدهد، توانایی و انرژی آنها برای انجام فعالیت جسمانی را افزایش میدهد، و خطر بیماری قلبی در آینده را در آنها کاهش میدهد. اما در مقابل این منافع، تاوانی را باید پرداخت. تا حدود 30 درصد بیمارانی که مورد تزریق هورمون رشد قرار می گیرند، دچار عوارض جانبی از جمله تجمع مایع در بدن، درد عضلات و مفاصل، سندرم کانال مچ (فشار بر روی عصب در مچ که باعث درد و بیحسی در دست میشود) و بالا رفتن میزان قند خون میشوند.
هورمون رشد برای پیری
از جمله اثرات زیستی متعدد هورمون رشد افزایش توده عضلانی و کاهش چربی بدن است. با افزایش سن مردان،میزان هورمون رشد در آنها کاهش پیدا میکند. در همین دوره زمانی توده عضلانی کاهش پیدا میکند و چربی بدن افزوده میشود.
و به این ترتیب این نظریه مطرح میشود که با تزریق هورمون رشد میتوان جلوی اثرات پیری را گرفت.
ادعاهای مشابهی در مورد هورمونهای دیگری که با افزایش میزان آنها در بدن کاهش پیدا میکند، به عمل آمده است، از جمله هورمونهای جنسی تستوسترون و دیهیدرواپیآندرسترون در مردان و هورمون جنسی استروژن در زنان. پژوهشها نشان میدهد درمان جایگزینی با هورمون استروژن در زنان سالمند بیش از آنکه سودمند باشد، ممکن است زیان به بار آورد، در مورد بیخطر و موثر بودن دادن تستوسترون و دیهیدرواپیآندرسترون به مردان سالمند سالم نیز شواهد محکمی وجود ندارد. با این حال این یافتهها نتوانسته است گسترش کلینیکها و وبسایتها "ضدپیری" و "تجدید جوانی" را مانع شود.
و تزریق هورمون رشد به مقصود ضدپیری، بدنسازی یا بهبود کارکرد ورزشی به فراوانی به صورت قانونی و غیرقانونی انجام میشود.
گروهی از پژوهشگران که برای ارزیابی ایمنی و کارآیی تزریق هورمون رشد در افراد سالمند سالم انجام شد، 31 بررسی با کیفیت بالا را که در این باره از سال 1989 به بعد انجام شده بود، مورد بازبینی قرار دادند. این بررسیها در مجموع شامل 220 نفر دریافت کننده هورمون رشد و 227 نفر به عنوان گروه شاهد بود که هورمونی دریافت نکرده بودند؛ دو سوم این افراد مرد و میانگین سن آنها 69 بود؛ این افراد به طور معمول اضافه وزن داشتند، اما چاق نبودند.
افرادی که هورمون رشد دریافت کرده بودند در مقایسه با گروهی که این هورمون را دریافت نکرده بودند، به طور میانگین 2.2 کیلوگرم افزایش در "توده خالص بدنی" پیدا کردند و به همین اندازه چربی بدن آنها کاهش یافت.
کاهش اندکی در میزان کلسترول کل خون در افراد به وجود آمد، اما میزان کلسترول بد یا LDL، کلسترول خوب یا HDL، تریگلیسریدها، توانایی ورزش هوازی، تراکم استخوان، میزان قند خون ناشتا و میزان انسولین در آنها تغییر چندانی نکرد. در مقابل افرادی که هورمون رشد دریافت کرده بودند دچار میزان زیادی از عوارض جانبی شده بودند، از جمله ورم کردن و تجمع مایع در بدن، درد مفصل، بزرگی پستان، و سندرم کانال مچی.
این بررسی ها آنقدر طولانی مدت نبودند که امکان تغییر از لحاظ خطر ابتلا به سرطان را مورد ارزیابی قرار دهند، اما سایر پژوهشها نشاندهنده افزایش خطر سرطان به طور کلی و سرطان پروستات به طور خاص در افرادی بودهاند که هورمون رشد تزریق میکردهاند.
کند کردن گذر زمان
جاناتان سوئیفت، خالق داستانهای گالیور، نوشته است: "هر انسانی میخواهد عمری طولانی داشته باشد، اما هیچکس نمیخواهد که پیر شود."
او حق داشت، و چشمه جوانی دروغین از آب درآمد. با وجود نیاز به تحقیقات بیشتر، به نظر نمیرسد هورمون رشد راهی موثر و بیخطر برای جلوگیری از پیری باشد. اما این وضع به معنای آن نیست که دست روی دست بگذارید و تسلیم گذر زمان شوید.
در عوض میتوانید با ترکیبی از رژیم غذایی و ورزش از تحلیلرفتن بدن خود جلوگیری کنید.
در مورد رژیم غذایی هدفتان دریافت پروتئین در حد متوسط به اندازه 0.75 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن باشد؛ حتی در یک مرد با هیکل بزرگ این مقدار پروتئین بیشتر از 65 گرم نخواهد شد، گرچه ورزشکاران و مردانی که از بیماری یا جراحی بهبود مییابند ممکن است به 20 درصد بیشتر پروتئین نیاز داشته باشند.
یک برنامه متعادل ورزشی برای خودتان ترتیب دهید؛ هدفتان باید انجام دست کم 30 دقیقه ورزش متوسط مانند پیاده روی در روز باشد، و همچنین دو تا سه بار در هفته به انجام ورزشهای قدرتی بپردازید تا توده و قدرت عضلانی خود را حفظ کنید.
با انجام این برنامه خطر دچار شدن به بسیاری از بیماریهای مزمن کاهش خواهد یافت، بنیه بدنیتان را تقویت خواهید کرد و بیشتر از زندگی لذت خواهید برد- و به این ترتیب به واقع تیک تیک ساعت کندتر خواهد شد.
منبع:
http://hamshahrionline.ir/print/124059
به گزارش "گروه علم و فناوری" عصرایران، بدنسازان اغلب از HGH برای تقویت توده عضلانی، افزایش نیرو و رشد استخوان هایی قویتر استفاده می کنند. این ماده شیمیایی برای بازگرداندن جوانی نیز استفاده می شود. در حقیقت، برخی شرکت ها محصولات مبتنی بر HGH را توسعه داده و آنها را به عنوان محصولات ضدپیری معرفی می کنند. اما آیا این ادعا حقیقت دارد؟ آیا HGH می تواند جوانی را باز گرداند؟ برای یافتن پاسخ این پرسش ها در ادامه با ما همراه باشید.
مزایای استفاده از محصولات ضدپیری HGH
افزایش سطوح هورمون
بنابر پژوهش آکادمی پزشکی ضدپیری آمریکا، سطوح HGH در بدن طی هر دهه با نرخ 14 درصد کاهش می یابد. استفاده از محصولات ضدپیری HGH به افزایش سطح هورمون رشد در بدن کمک می کند. سطح افزایش یافته از HGH در سیستم ممکن است جوانی را بهبود ببخشد. هورمون با بازسازی عضلات و بافت ها کار خود را انجام می دهد.
تقویت انرژی و توده عضلانی
حقیقتی که مکمل های HGH را به ویژگی ضدپیری پیوند می دهد توانایی مواد تشکیل دهنده ای است که سطوح انرژی را افزایش می دهند، شور و نشاط را ارتقا بخشیده و توده عضلانی را افزایش می دهند. اگرچه این مزایا به هیچ وجه با بازیابی جوانی مرتبط نیستند برخی معتقدند این موارد بر این ادعا که مکمل های HGH جدیدترین اکسیر جوانی هستند می افزایند.
به تاخیر انداختن پیری
مطالعه نشریه پزشکی نیو انگلند که در دهه 90 میلادی انجام شد، نشان داد هورمون رشد انسانی می تواند نشانه های پیری را به میزان 10 تا 20 سال به تاخیر اندازد. این مطالعه یکی از دلایل اصلی آغاز رونق صنعت HGH بود. پس از آن، مطالعات بیشتری انجام شدند و این مساله را تایید کردند که هورمون رشد انسانی تراکم استخوانی را تا 2.5 درصد در شش ماه افزایش می دهد و توده عضلانی بدون چربی را تا 10 درصد تقویت می کند. همچنین، تاثیر آن در افزایش قدرت، بهبود بافت پوست و همچنین افزایش میل جنسی مشاهده شد. افزون بر این، مکمل های HGH با کاهش چین و چروک، ارتقا عملکرد ذهنی و رشد مجدد مو مرتبط بودند.
معایب استفاده از محصولات ضدپیری HGH
افزایش خطر ابتلا به دیابت
متاسفانه، هورمون رشد مصنوعی با افزایش خطر ابتلا به برخی از بیماری های مزمن در ارتباط است. مطالعات مختلف نشان داده اند برخی مکمل های HGH مشخص خطر ابتلا به بیماری دیابت را افزایش می دهند. این مکمل ها به طور معمول در اشکال تزریقی استفاده می شوند.
افزایش خطر ابتلا به التهاب
مکمل های HGH با افزایش خطر ابتلا به التهاب به ویژه در صورت و مفاصل مرتبط هستند. برخی مطالعات نشان داده اند که مکمل های HGH با توسعه سندرم تونل کارپال نیز در ارتباط هستند.
افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ
شاید یکی از بزرگترین مضرات بارز استفاده از مکمل های HGH افزایش خطر ابتلا به سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ باشد. مطالعات نشان داده اند برخی بیماران مبتلا به سرطان پس از استفاده از مکمل های HGH دچار این بیماری شده اند.
مطالعات محدود درباره مزایای ضدپیری
اگرچه چندین مطالعه به ارتباط مکمل های HGH با ویژگی ضدپیری اشاره داشته اند اما همچنان مطالعات بیشتری برای اثبات این ادعاها نیاز است. امکان بازیابی جوانی با مصرف مکمل های HGH همچنان با دیده تردید نگریسته می شود زیرا نتایج آزمایش ها بیش از آن که پاسخگو باشند، پرسش های بیشتری را ایجاد کرده اند.
برای خواندن مطالب بیشتر در زمینه علم و فناوری به اینجا مراجعه کنید.
منبع:
http://www.asriran.com/fa/news/453421/%D8%A2%DB%8C%D8%A7-%D9%87%D9%88%D8%B1%D9%85%D9%88%D9%86-%D8%B1%D8%B4%D8%AF-%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A7%DA%A9%D8%B3%DB%8C%D8%B1-%D8%AC%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D8%B3%D8%AA